Határtalanul

Iskolánk sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kiírt  Határtalanul! program pályázatán, így két 60-60 főből álló csoportunk is 5 napos emlékezetes tanulmányi kirándulást tehetett a mai Szlovákia területén található Felvidék magyarlakta területein. Két csoportunk 2017. szeptember 18. és 22. között megvalósult utazását a pályázati forrás 3.598 648, illetve 3.596 490 forinttal támogatta.

Célunk az volt, hogy a hetedik évfolyamon tanuló diákok számára teremtsünk lehetőséget arra, hogy bepillantva a határon túli magyarság mindennapjaiba megismerkedhessenek a Felvidék történetével, kulturális hagyományaival, jelenével, erősítve a tanulókban az összetartozás, nemzettudat érzését, a Felvidék természeti és történelmi értékeinek felfedeztetésével elősegítve a Kárpát-medencéről szerzett ismeretek elmélyítését.

A kirándulást fakultatív előkészítő órák előzték meg. Az ezt követő előkészítő órán a kísérő pedagógusok előadásokat tartottak a trianoni békeszerződésről, az erdélyi magyarság történetéről. A tanulók ismereteket szerezhettek az Erdélyben élő lakosság etnikai összetételéről, Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, a határok áthelyezésének történelmi okairól.

Első csoportunk kirándulásának főbb állomásai Köbölkút, Bajmóc, Selmecbánya, Besztercebánya, Késmárk, Lőcse, Szepesvár, Igló, Rozsnyó és Alsósztregova voltak. Második csoportunk útvonala pedig Nagydaróc, Borsi, Kassa, Rozsnyó, Krasznahorkaváralja, Lőcse és  Alsósztregova településeket érintette.

Az utazás és a felkészülés egyaránt felejthetetlen élményt jelentett gyerekeinknek. Ezúton is köszönjük a támogatást! 

Videó

 

honlaprafenykep1

 

honlaprafenykep2