Sportélet

A Gárdonyi iskola nemcsak a tanulás, hanem a sport tekintetében is gazdag és sikeres múltra tekinthet vissza.  A folyosók vitrinjeiben számos kiemelkedő sporteredményre utaló oklevelet, kupát, szobrocskát találunk. A torna, atlétika, labdarúgás sportágak mellett a legszebb eredményeket kézilabdában érték el iskolánk lány és fiú csapatai.

A Gárdonyi az 1970-es évek vége óta a győri kézilabdázás egyik utánpótlás fellegvára. Számos országos döntős helyezésen kívül volt sportolóink közül sokat megtalálunk NB-I-es, NB-I B-s, sőt külföldi csapatokban, valamint többen szerepeltek közülük különböző korosztályos és felnőtt nemzeti válogatottakban.

Az 1970-es évek végétől Takács Miklós (aki 2004 óta nincs közöttünk) nevéhez kötődik a gárdonyis kézilabdások képzésének elindítása. Fiúkkal és lányokkal is foglalkozott meglehetősen nehéz körülmények között, hiszen télen egy 10x20 méteres tornaterem, egy tornaszoba, egy összekötő folyosó, tavasztól őszig egy kisméretű aszfaltos kézilabdapálya állt rendelkezésére, valamint a börtön melletti ETO, ill. a Richards aszfaltos kézilabdapályát használhatták.

Sajnos ma sem sokkal jobb a  helyzetünk, bár legalább az iskolai pálya már szabványméretű, és van egy kis erősítőtermünk ill. 1988 óta edzhetünk a Bem téri pályán is annak fejében, hogy  megvalósításában az iskola és néhány lelkes szülő tevékenyen részt vett. Takács Miklós a legszebb eredményeket a lányokkal érte el: 1979-ben Úttörő Olimpia országos 1., 1980-ban országos 4., 1981-ben országos 5.helyezést. Ebben a  csapatban szerepelt pl. Csapó Erika, aki felnőttként magyar bajnok, EHF kupagyőztes, sokszoros felnőtt válogatott lett, ill. Szabó Hédi, aki szintén többszörös magyar felnőtt válogatott volt.

1985-ben Miklós az új Balázs Béla iskolában lett testnevelő tanár, ahol jobb körülmények között folytathatta a kézilabdás tanulók oktatását. A Gárdonyiban Baksa Péter vette át a felsős fiú kézilabdások edzéseit, így a két iskola fiú csapatai  nagy csatákat vívtak a városi és megyei diákolimpiai helyezésekért (később a Balázs iskola megszűnt, helyét a mai napig  Marcalvárosi iskola vette át). A felsős lányok edzője egy rövid ideig Róth Kálmán (aki  a Győri ETO KC női ifi, majd felnőtt csapatának, a magyar női junior válogatottnak, a Veszprém néven az NB-I-ben szereplő ETO juniornak ill. Móvár KC-nak az edzője) volt, őt 1986-tól Szabó Kristóf  követte. Munkájuk gyümölcse az 1990-es diákolimpiai országos döntő 5. helyezés volt. 1991-től ezt a sikeres munkát Gellér Ferenc vette át és folytatja mind a mai napig, kiváló  eredményekkel. Érdekes, hogy Róth Kálmán is a Balázs Iskolában tanított évekig, és Gellér Ferenc az ő ill. kollégája, a volt gárdonyis diák, Konkoly Csaba (szintén a Balázs és Marcalvárosi iskola ) lány csapataival a fiúkhoz hasonlóan nagy csatákat vívott az országos döntőbe jutásért. A kézilabdás képzésbe alsó tagozatban később bekapcsolódott Tóth Lajosné (aki hosszú évekig edzette a 3-4. osztályos fiúkat), Török Zsolt, Bognár Róbert (volt kézilabdás tanítványunk), Vida Ingrid, Író Gyöngyi, Gubó Alex, jelenleg Benes Alíz (szintén volt kézilabdásunk), ill. Bella Viktor (az ETO-SZESE NB-I B-s csapatának játékosa) edzi és versenyezteti  az alsós tehetségekkel.

 

Eredmények a számok tükrében (a külön nem jelöltek Diákolimpia országos döntők)

Év

Fiúk

Lányok

1990

7-8.o. orsz. 5.

7-8.o. orsz. 5.

1992

7-8.o. orsz. 3.

 

1993

5-6.o. orsz. 6.

5-6.o. orsz. 1.

1995

5-6.o. orsz. 5.

7-8.o. orsz. 4.

1998

5-6.o. orsz. 6.

7-8.o. orsz. 5.

5-6.o. orsz. 2.

5-6.o. Tej Kupa orsz. 1.

1999

5-6.o. orsz. 8.

7-8.o. orsz. 7.

7-8.o. orsz. 5.

7.o. Tej Kupa orsz. 1.

2000

 

5-6.o. orsz. 7.

7-8.o. orsz. 1.

2001

7-8.o. orsz. 5.

7-8.o. orsz. 6.

2002

 

Adidas Kupa 5-6.o. orsz. 2.

2003

6-7.o. Adidas Kupa orsz. 2.

5-6.o. orsz. 5.

6-7.o. Adidas Kupa orsz. 2.

2004

5-6.o. orsz. 24-be jutott

7-8.o. orsz. 8.

5-6.o. orsz. 12-be jutott

7-8.o. orsz. 3.

2005

 

5-6. o. orsz.1.

6-7.o. Adidas Kupa orsz.4.

2006

92-esek Adidas Kupa orsz. 4.

5-6.o. orsz. 5.

7-8.o. orsz.5.

91 és 92-esek Adidas Kupa orsz. 5.

2007

7-8.o. orsz. 2.

5.o. Adidas Kupa orsz. 8.

7-8.o. orsz. 3.

5.o. Adidas Kupa orsz. 5.

8.o. Adidas Kupa orsz. 6.

2008

5-6.o. orsz.5

3.o. Adidas Kupa orsz. 2.

5-6.o. orsz. 3.

6.o. Adidas Kupa orsz. 8.

8.o. Adidas Kupa orsz. 2.

2009

7-8.o. orsz. 3.

5-6.o. orsz. 6.

Adidas Kupa 8.o. orsz.6.

Adidas Kupa 7.o. orsz. 3.

2010

7-8.o. orsz.2.

2.o. Adidas Kupa orsz. 2.

5-6.o. orsz. 3.

8.o. Adidas Kupa orsz. 6.

2011

 

5-6.o. orsz. 7.

2013

7-8.o. orsz.8.

 

2014

7-8.o. orsz. 4.

5-6.o. orsz. 2.

7-8.o. orsz. 5.

2015

 

5-6.o. orsz. 2.


 

Kézilabdásaink atlétika sportágban is többször jutottak országos döntőbe.

Felkészülés az országos versenyekre

Az éves országos versenyekre való felkészülés rengeteg edzéssel, utazással, mérkőzéssel zajlik. Az 1-2. és 3-4. osztályosok heti 2, az 5-6. osztályosok heti 3, a 7-8. osztályosok heti 4 gyakorláson vesznek részt. Az éves munkát augusztus elején vagy egy egyhetes edzőtáborral vagy iskolai edzésekkel szoktuk kezdeni. Az edzések egyhangúságát edzőmérkőzésekkel, meghívásos kupákon való részvétellel törjük meg. A 80-as években és a 90-es évek elején még Győrben is legalább 10 jó kézilabda csapattal tudtunk remek mérkőzéseket játszani a városi helyezésekért, sőt a megyében a Csorna és Kapuvár is kemény diónak számított. Sajnos a 90-es évek közepétől hosszú évekig a megyében összesen két csapat nevezett a különböző bajnokságokba (Gárdonyi és Marcalvárosi iskola). Az utóbbi években azonban – köszönhetően a Győri ETO KC bajnoki győzelmeinek és BL-sikereinek ill. az ETO-SZESE sok győri kötődésű fiataljának – újra szélesedik a győri kézilabdás utánpótlás nevelés palettája (több új csoport indult a városban), egyre nagyobb csatákban dőlnek el a helyezések.

   

A győri rangos meghívásos kupákon (régebben Németh László, Balassi, Móra, Ságvári,  Balázs, Gárdonyi Kupa) kívül rengeteget utaztunk és utazunk az ország különböző tornáira, ahol számtalan dobogós helyezést értünk el: Tata, Tatabánya, Veszprém, Szombathely, Zalaegerszeg, Pécs, Csúrgó, Siklós, Celldömölk, Dunaújváros, Budapest, Orosháza, Lajosmizse, Békéscsaba, Debrecen stb. Az utazások eredménye a  közösség építő ereje mellett az volt, hogy sportolóink sok szép kupát és csillogó érmet nyertek.

Versenyrendszerünk folyamatosan változik. A kupákon kívül a 90-es évek eleje óta rendszeresen részt vettünk a régiós Kézisuli bajnokságban, ami lányoknak 4-5-6. osztályosoknak, fiúknak 5-6-7-8. osztályosoknak zajlott. Ma versenyzünk  a  városi alapfokú bajnokságban, az ETO-Kupán és a régiós Utánpótlás Kézilabda Bajnokságban

Két legrangosabb versenyünk  1987-ig az Úttörő Olimpia, 1987-től Diákolimpia és az 1998-tól Adidas Tej Kupának, 2010-től Erima Kupának nevezett országos felmenő rendszerű bajnokság. Mindkettőnél városi, megyei és területi fordulókon keresztül lehet eljutni az országos döntőbe. Tulajdonképpen az edzőmérkőzések, az alapfokú bajnokság mérkőzései, az UKB bajnokság, a meghívásos kupák szolgálják a felkészülést az országos versenyekre. Célunk mindig az volt, hogy az országos versenyekre eljussunk és ott minél jobb helyezést érjünk el, valamint az egyesület serdülő csapataiba képzett és elhivatott kézilabdásokat adjunk fel.

Utazásaink, kuparendezésünk anyagi hátterét a diáksport egyesület mellett az iskola és a Győri ETO KC (régebben az elődök: Richards, Textil, Kinizsi) ill. az ETO-SZESE  támogatása biztosítja, ennek fejében az 1970-es évek vége óta iskolánk volt kézilabdásai az ETO serdülőcsapataiban folytatják az edzéseket. Utazásaink egy részét, mezeket, melegítőket, labdákat és egyéb szükséges szereket a diáksport egyesület biztosítja központi támogatásokból, pályázati pénzekből ill. szinte minden évben kapunk  anyagi segítséget „kézilabdás” szülőinktől. Az utóbbi években a TAO-s támogatásoknak köszönhetően az egyesületektől felszereléseket, sporteszközöket is kaptunk.

Nemzetközi kapcsolataink is régóta működnek. Leggyakrabban szlovákiai magyar csapatokkal mérkőztünk meg, de találkoztunk osztrák együttesekkel is, az 1996 óta zajló Nemzetközi Balázs Kupán pedig Európa több országának utánpótlás csapataival is játszottunk már.

Nemzetközi kapcsolataink másik részét az 1992 óta zajló saját szervezésű külföldi utazásaink jelentik (erről részletesebben a honlap „Nemzetközi Kézilabda tábor” cím alatt olvashatnak). A tanév és az országos versenyek után július elején nemzetközi meghívásos utánpótlás kézilabdatornákon veszünk részt, ahol részben megmérettetjük magunkat más országok korosztályos csapataival, részben a meghívó városok és környékének történelmi, természeti nevezetességeivel ismerkedünk, ill. itt búcsúztatjuk el volt 8. osztályos kézilabdásainkat, akik 4-5 éven keresztül képviselték az iskola színeit a különböző kézilabda versenyeken. Jártunk több alkalommal Olaszországban, voltunk Spanyolországban, Svédországban, Szlovéniában, Horvátországban, sőt egy alkalommal cserevendéglátás révén Kanadába is eljutottunk. Ezeken a tornákon szinte minden földrész csapatával megmérkőztünk, és sok szép dobogós helyezést szereztünk. Sajnos 2013-ban sikerült megszervezni utoljára ezt a nagy hagyományokkal rendelkező külföldi utazásunkat, amelyeknek emlékei, tablói az alagsor folyosóján láthatók.

 1990-ben elkészíttettük a Gárdonyi DSE sportzászlóját, mely diákjaink számára az összetartozás jelképévé vált, ellenfeleink számára pedig jó hírünket, ismertségünket hivatott jelezni.  

     

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy volt tanulóink közül sokan játszottak megyei felnőtt, NB-II-es, NB-I B-s (Gartner Andrea, Szakál Ákos, Gellér Orsolya, Kiss Borbála, Gelley Dávid, Sarmon Szabolcs, Füleki Áron, Benes Alíz, Fecsó Lívia, Fekete Judit, Hofbauer Petra, Sárközi Kitti, Sarmon Alexandra, Soós Martina, Csóka Imola, Schmied Barbara, Gellér Zsófia, Horváth Viktória, Vitéz Róbert, Vadász István), NB-I-s felnőtt csapatokban (Káldi Katalin, Micskó Zsófia, Temes Bernadett, Belső Anett, Hoffmann Kitti, Tóth Eszter, Sirián Szederke, Kovács-Pelczéder Orsolya, Kokas Viktória, Gulyás Vanda, Gerháth Fanni, Wéninger Alexa,  Bősze József, Konkoly Tamás, MátyásTamás, Varga Zoltán, Bognár Róbert, Struhár Péter, Kovács Ádám, Tatai Péter, Hornyák Péter), NB-I-s serdülő és ifi csapatokban. Gárdonyisok a különböző korosztályos válogatottakban is képviselték a győri színeket: Hoffmann Kitti, Temes Bernadett, Micskó Zsófia és Belső Anett ifi EB bronzérmes és junior válogatott, Tóth Eszter ifi válogatott, junior VB bronzérmes Kovács-Pelczéder Orsolyával együtt, Sirián Szederke fiatal kora ellenére magyar bajnok és szerepelt a Győri ETO KC első Bajnokok Ligája győztes csapatában,  Gerháth Fanni és Ács Anna, Gerháth Fanni  ifi válogatott, Varga Zoltán és Bognár Róbert ifi EB és junior  EB bronzérmes, Bősze József junior válogatott, Konkoly Tamás főiskolás világbajnok, Tatai Péter jelenleg a felnőtt válogatott tagja, Hornyák Péter ifi és junior válogatott. Néhányan külföldi csapatokban is játszottak: Varga Zoltán, Hornyák Péter (Németo.), Káldi Katalin (Görögo.), Bognár Róbert, Bősze József (Izland, Spanyolo.), Hoffmann Kitti (Franciao.), Temes Bernadett (Ausztria, Németo.).

  

A tanulás és a sport remek összhangját bizonyítja, hogy Tüske Veronika, Fekete Judit, Hoffmann Kitti megkapta a „Magyar Köztársaság Jó tanulója – Jó sportolója” kitüntető címet.

 

Gárdonyi Kupa

Meghívásos kézilabdakupákat, tornákat a 80-as évek óta országszerte rendeznek a különböző kézilabdás utánpótlás nevelő bázisok.  1986 tavaszától mi is bekapcsolódtunk ebbe az országos körforgásba, és 2005-ig minden évben rendeztünk tornát. Ezek a kupák jó felkészülést biztosítottak az országos versenyekre, felmérhettük a saját és az ellenfél csapatainak pillanatnyi játékszintjét, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, a gyerekek barátokat, sok esetben érmeket, kupákat szereztek.

Az első Gárdonyi Kupát az ETO, börtön melletti szabadtéri kézilabda pályáján szerveztük győri és megyei csapatok részvételével. Az évek során a résztvevők köre kibővült más városok, sőt néhányszor külföldi (szlovák, osztrák) csapatokkal. A kupát rövid időn belül, 1988-tól sikerült terembe vinni, Tanítóképző, Krúdy Gimnázium tornacsarnokába, de legtöbbször a Győri ETO KC támogatásával a Magvassy Sportcsarnokba, sokszor az iskola tanulóinak hangos szurkolásával kísérve. A díjakat (érmeket, serlegeket, különdíjakat) több alkalommal a város neves kézilabdás sportolói ( Csapó Erika, Iváncsik Mihály, Oross Tibor, Bősze József ) adták át.

Az utóbbi években a versenyek számának megnövekedése miatt kuparendezésünk elmaradt.

Baksa Péter

testnevelő tanár