Vándortábor

 

2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009 

2008     2007    2006     2005     2004     2003     2002     1993     1992 

 

Négy évvel ezelőtt megígértük, 2011 nyarán teljesítettük: visszatértünk a Börzsönybe. Szerencsés adottságai miatt ez az útvonal is felnőtt az Északi-középhegység azon tájai közé, amelyeket szívesen barangolunk be újra, amikor ismét arra kerül a sor. Fiatal, de rutinosnak számító társasággal, ismerős tájakkal és bázishelyekkel szerveztük meg táborozásunkat. Belevaló, igazi egyéniséggel megáldott csapatunknak nem jelentettek komoly akadályt a jelentős szintkülönbségekkel fűszerezett túraútvonalak. A kimondottan hideg és csapadékos vándortáborozás néhány programunkat zavarta ugyan, de meggátolni nem tudta. Sikeresen átkeltünk a Nagy Hideg-hegyen, kisvasutaztunk, de jártunk a Duna-parton is. Hazafelé a szokásokhoz híven sétahajóval közlekedtünk Nagymarostól Esztergomig. A gyerekek többségének az előző év mátrai tábora után hasonló időjárási körülményeket kellett átélnie. Lehet, hogy számukra akár késő ősszel is megrendezhetnénk a vándortábort?

 

A már kimaradt gárdonyisok rutinos csapata kitűnően segítette a kisebbeket. Számíthattunk rájuk a túravezetésnél és a különböző programok megszervezésénél. Felnéztek rájuk a többiek, igazi segítséget jelentettek a felnőttek munkájához. Öröm volt látni és tapasztalni, hogy a mi kezeink alatt fejlődtek igazi, nagybetűs EMBERRÉ.

 

Bázishelyeink:

 

1. Hont: motel, faházak, Ifjúsági- és turistaszálló 

2. Kemence: faházak, önkormányzati Ifjúsági Tábor 

3. Kismaros: kőépület, Börzsönyligeti tábor

 

A képek megtekintéséhez kattints ide.

 

A klasszikus vándortáborokhoz szinte semmiben nem hasonlított 2011-es kiruccanásunk a Szlovák Paradicsomba. Egy bázishellyel, csillagtúraszerűen szerveztük meg programjainkat felvállalva a csodálatos nemzeti park területén található kirándulóhely nehéz megközelíthetőségét is. Válogatott, megbízható társasággal keltünk útra mindjárt a nyár legelején. Az időjárás ennek megfelelően kiszámíthatatlan és a helyi jellegzetességeknek megfelelő módon esténként kifejezetten hűvös volt. Szerencsére napközben elkerültek bennünket az esők, így a tervezett túráink mindegyikét sikeresen letudtuk. A gyerekek szó szerint tátott szájjal csodálkoztak rá a festői környezetre és a kalandos kihívásokat bőven tartogató túraútvonalakra. A rendszeres karbantartásnak köszönhetően a létrák és a láncos kapaszkodók a megszokott biztonságot nyújtották, a figyelem és a fegyelem viszont egy pillanatra sem lankadhatott.

 

Az elhelyezési körülményeink és a rossz időjárás miatt kevés lehetőségünk volt az esti közös programokra, de a rendszeresen vándortáborozó csapat így is remekül feltalálta magát. Az igazsághoz tartozik, hogy nem bánkódnánk, ha újra igazi nyári körülmények között élhetnénk végig egy nyári tábort, mert lassanként elfelejtjük, hogy milyen is az. 

Bázishelyünk:

 

Hrabusice - Podlesok: 

- faházak az autós kempinghez tartozó területen

 

A képek megtekintéséhez kattints ide.