Vándortábor

 

 

2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011     2010     2009 

2008     2007    2006     2005     2004     2003     2002     1993     1992 

 

Terveink szerint a jövőben, ha egy jól összeszokott vándortáboros csapat végzős, nyolcadikos életkorba lép, akkor az előző évek megkoronázásaként mindig a Szlovák Paradicsomba szervezünk számukra tábort. 2007 nyarán ezt a jónak tűnő ötletet valósítottuk meg, amikor az előző év után ismét a határon túli turistaközpontot céloztuk meg tanítványainkkal. Az előkészítés lényegesen egyszerűbb volt, a fellelhető csodák viszont változatlanok maradtak. Megunhatatlan és leírhatatlan a látnivalók gazdagsága. A hegyekkel, erdőkkel, folyókkal, patakokkal és vízesésekkel tarkított táj igazi varázsát a kalandtúrák adják: láncok, hidak, mászás, kapaszkodás, egyensúlyozás mindenfelé. Ilyen környezetben egy kicsit mindenki kihívásnak érzi a túrázást, fegyelmezett társaságunk viszont gond és probléma nélkül élvezte az eltöltött napokat.

Praktikusan ezúttal is két bázishellyel és autóbuszos kirándulásokkal tarkítva szerveztük meg programjainkat. Második táborhelyünkön változtattunk: Dedinkyben, egy víztározó partján találtunk otthonra, festői kilátással, kellemesen berendezett szobákkal. Ez volt az első olyan vándortáborunk, ahová még hálózsákot sem kellett vinnünk, mert ágyneműben alhattunk mindenütt.

 

Bázishelyeink:

 

1. Hrabusice - Podlesok: faházak ifjúsági táborban

2. Dedinky: faház a víztározónál, a Geravy tövében

 

A képek megtekintéséhez kattints ide.

 

Ki hinné, hogy a Gárdonyi-iskola országos szinten is egyedül álló vándortáborozási hagyományai még tartogathatnak meglepetéseket? 2007 nyarán mégis váratlan dolog történt: a Börzsönybe szerveztünk kilenc napos kiruccanást, oda, ahol 14 éve nem járt csoportunk a nehéz megközelíthetőség és a régi, nem mindenben pozitív emlékek miatt. Nem volt egyszerű az útvonal megtervezése és a szálláshelyek kiválasztása, de megérte a fáradságot, mert igazán élménydús napokat tölthettünk el egy olyan környezetben, amelynek a főváros közelsége ellenére - vagy tán éppen ezért(?) sikerült megőriznie sajátos vonásait. Gondolná azt valaki, hogy a mai Magyarországon van példa arra, hogy valahol kisvasutat építenek? Nos, a Börzsönyben még ilyen is van, igaz olyan is, hogy a régi, alámosott kisvasúti útvonalat nem újítják fel.

A 33 zömében kezdő vándoros gyerek végig segítőkész és udvarias volt. Büszkék lehettünk rájuk a helyismereti vetélkedőn, amikor kapcsolatot kellett teremteni a falusiakkal, de a gyalogtúrákon is kiválóan helytálltak, elég csak a Nagy Hideg-hegyen keresztül vezető jelentős szintkülönbséget legyőző turista utat említeni.

Jövünk még, Börzsöny!

 

Bázishelyeink:

 

1. Hont: motel, faházak, Ifjúsági- és turistaszálló

2. Kemence: faházak, Szalamandra Üdülőházak

3. Kisinóc: faház, Turistaház

4. Kismaros: kőépület, Börzsönyligeti tábor

 

A képek megtekintéséhez kattints ide.