Erdei iskola

Erdei iskola – 2019

A 2018/19-es tanév utolsó előtti hetében már huszadik alkalommal szerveztünk táborozás jellegű erdei iskolai programot 5. évfolyamos tanulóink számára. Az erdei iskolában az érvényes tanterv egyes területeit természetes környezetben oktatjuk a diákoknak, különös hangsúlyt helyezve a kiscsoportos foglalkozásokra, a mérésekre, megfigyelésekre és az önálló ismeretszerzésre. Célunk, hogy természeti környezetben, a megszokottól eltérő tevékenységek szervezésével, a hagyományos iskola tantárgyi rendszerét átlépve integrált, megfigyelésekre, tapasztalatokra és együttműködésre épülő ismereteket nyújtsunk tanulóinknak.

A választott helyszín, a sajátos természeti és kulturális környezet egyben meg is határozza megoldandó feladatainkat. Egy problémát – esetünkben a Balaton-felvidékkel kapcsolatos ismereteket – állítva a középpontba összefüggéseket fedeztetünk fel, alkotásokat, produktumokat hozunk létre, folyamatosan alakítva diákjaink szemléletét a környezettudatos magatartás irányába.

Programunk megvalósítása során legfontosabb alaptevékenységeink a szocializációs képességfejlesztés, az integrált esztétikai alapozás és gyakorlás, a környezet- és természetismeret, valamint a természetjárás, a turisztika és a környezetvédelem. Erdei iskolánkban 13-14 főből álló csoportokban forgószínpadszerű tevékenység folyik 6 területen: természetismeret, hon- és népismeret, rajz és képzőművészet, turisztikai ismeretek, háztartási ismeretek, ének-zene. A foglalkozások közötti szabad időben a gyerekek játszanak, sportolnak, strandolnak és készülődnek az esténkénti, tábortűz melletti bemutatókra.

Ötödikeseink számára a tanév megkoronázását jelenti a június elejére tervezett néhány nap. Sokan életükben először ekkor töltenek el huzamosabb időt a szülői háztól távol, a megszokott társak között azonban gond nélkül átvészelik ezt a helyzetet. Az erdei iskola hivatalos tevékenységei közé igyekszünk minél hangsúlyosabban bevonni a hagyományos tábori programokat is. A számháború, a közös bográcsos főzés, a tábortűz, az éjszakai túra és a bátorság próba felejthetetlen élmény az összes részt vevő számára.

2019 májusában két turnusban, vasárnaptól szerdáig, illetve szerdától szombatig szerveztük meg erdei iskolánkat. Helyszínként már másfél évtizede Balatonakalit választjuk, ahol a négy napos program az osztályok számára a tanulmányi kirándulás szerepét is betölti. A tanév végéhez közeledve a kellemes természeti környezetben a diákok és a kísérő pedagógusok is jóval oldottabbak, felszabadultabbak voltak, a hangulat sokszor már-már a nyári táborozásokat idézte. A választott környezet kedvező adottságai miatt kiváló helyszíne volt elképzeléseink megvalósításának. A tanórák aktivitása megfelelő volt, a túrák, kirándulások terveinknek megfelelően sikerültek. Az időjárás sajnos esős volt, így csak az első nap tudtunk megmártózni a Balatonban. Erdei iskolánk sajátos eleme, hogy tanulmányi eredményük, példás magatartásuk és pozitív személyiségjegyeik alapján a legalkalmasabb felsőbb évfolyamos tanulóink segítőként velünk jöhetnek. A 18 fő jelenléte nagy könnyebbség volt a kísérő pedagógusoknak. A kisebbek idősebb társaikat hamar elfogadták, felnéztek rájuk. A segítők amellett, hogy saját ötödikes tapasztalataikból jól ismerték a helyszínt és a programokat, folyamatosan odafigyeltek az ötödikesekre, és mintegy mentorként támogatták őket.

2020-as erdei iskolánk a koronavírus sajnálatos terjedésének következtében elmaradt. Az elrendelt három hónapos online oktatás időszakában tanulóink számára nem szervezhettünk közösségi tevékenységeket. Terveink és reményeink szerint az elmaradt programot 2021-ben két turnusban pótoljuk, ahol a részvételi lehetőséget 5. és 6. évfolyamos diákjaink számára egyaránt biztosítjuk.

Turner László táborvezető