Londoni kirándulás

Londoni kirándulás – 2019

Hagyományteremtő szándékkal a Student Lines Utazási Irodával közösen szerveztünk idén kirándulást Londonba 48 tanulóval és 5 kísérő tanárral.

Vasárnap kora reggel indultunk Győrből, átszeltük Ausztriát, Németországot és este érkeztünk meg a belga-német határon fekvő transzfer szállásunkra Aachenbe, ahonnan hétfőn  reggel folytattuk utunkat. A gyerekek hősiesen viselték a hosszú utat, többször megálltunk átmozgatni a végtagjainkat. A Csalagúton történő átkelésnél a gyerekek nagyon izgatottak voltak, az idegenvezető részletesen elmagyarázta nekünk az alagút építésének és működésének a technikai háttérét. Hétfőn kora délután már a doveri tengerparton napfürdőztünk, amit az esős Canterbury követett a stílusos kőházaival.

Az esti órákban érkeztünk London külvárosába (kb. 23km-re a belvárostól, ami busszal másfél óra). Itt az utazási iroda angol képviselője várt minket a host family-kel. A gyerekek kettesével/ hármasával/ négyesével voltak elszállásolva, a németes tanulót segítette az angolos diáktársa. Sokféle családdal találkoztunk bőrszín és vallás tekintetében. A gyerekek a családoknál kaptak reggelit és meleg vacsorát, az ebéd pedig előre csomagolt szendvicsek, gyümölcs és nasi volt. Kipróbálhattuk a tipikus brit, afrikai, és indiai ételeket is.

Minden reggel 8.15-kor indultunk Londonba, ahol az úton végig hallgattuk az idegenvezető ismertetőjét, utána pedig minden alkalommal quiz következett mobil telefonon, és a legügyesebbek jutalomban részesültek, így a másfél óra hamar elröppent. Rengeteg mindent láttunk: Westminster Bridge, Big Ben, The Parliament, Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral a maga több mint 500 lépcsőjével, (fel tudtunk menni a kupolába), Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Downing Street 10, The Mall, Buckingham Palace, Hyde és St. James Park, Tower, Tower Bridge, London Eye, China Town, Birtish Museum, National History Museum és National Gallery. A múzeumokban a gyerekek csoportosan dolgoztak előre kiadott feladatlapokon, amelyeken kiemelték a fontosabb termeket és látnivalókat számukra. 10-15 kérdésre kellett választ találniuk (hol leírásban keresgélve, hol a teremőrt megkérdezve), ezeket az idegenvezető másnapra kiértékelte és ismét Student Lines ajándékokat és csokit lehetett nyerni. Minden nap volt szabadprogram, pl. vásárlás az Oxford Streeten.

Pénteken reggel indultunk hazaféle, átkeltünk a Csalagúton, majd Belgiumban töltöttük a nap hátralévő részét, Brugge városában gyönyörködtünk. Este ismét megszálltunk Aachenben, majd a szombati egész napos út után este szerencsésen megérkeztünk Győrbe ahol a családtagok már vártak minket.

Nem tudok elég hálás lenni azért, hogy ilyen szuper gyerekekkel mehettünk külföldre, akiket több helyen megdicsértek fegyelmezett viselkedésük miatt, és akárhányszor elengedtünk őket szabad programra, maximálisan figyeltek egymásra és mindig mindenki visszaért a megbeszélt időre. Klassz és vidám csapat volt, akiket bármikor újra elvinnék Londonba.:)

Antalné Jánosfalvi Veronika