Farsang

Alsós farsang – 2020

Felsős farsang – 2020

Farsang – 2019

Népi kultúránkban a farsangnak igen széles körű hagyománya van, melyet mi is igyekszünk megőrizni. A farsang a játék, szórakozás, mókázás ideje. Természetes, hogy tanulóink számára is ez az egyik legjobban várt esemény. Minden ember szeretne néha egy kis időre más lenni, mint az, aki. Talán ez az oka, hogy évről évre igen sok kisgyermek változatos jelmezben szórakozik ezen a napon. Jelmezeikben vágyaik, hihetetlen ötletességeik nyilvánulnak meg.

Az ünnepi készülődés már hetekkel előbb elkezdődik. A technika- és rajzórákon a diákok tanítóik segítségével farsangi díszeket készítenek, ezekkel varázsolják tantermüket hangulatossá. A szülők áldozatos segítsége, hogy süteményt készítenek, üdítőket, tombolatárgyakat küldenek gyermekükkel. Segítenek a „beöltözésben”, fényképeznek, örülnek gyermekük felhőtlen szórakozásának.

Az 1. és 2. osztályosok jelmezversenyére a tornaszobában, a 3. és 4. osztályosokéra és a felsősökére a tornateremben kerül sor. Szívet melengető látvány a sok kis királylány, balerina, tavasztündér, harcos, vadász, bohóc, orvos, beteg, katicabogár, cica, nyuszi, tigris, mackó.

A filmek szereplői, a pókemberek, nindzsák, cowboyok, indiánok sem hiányoznak. Van, aki vásárolt jelmezbe öltözik, van, aki szétnéz az anyu vagy a nagyi ruhatárában, és maga állítja össze jelmezét. Ilyenkor az anyukák és apukák is hallatlan leleményességről tesznek tanúbizonyságot. Az idén egy kisdiák olyan „bádogembert” lett, hogy még a filmbéli eredeti is megirigyelhetné.

A verseny után a tantermekben folytatódik a szórakozás. A diákok játszanak, táncolnak, esznek, isznak, és persze alig akarják abbahagyni a remek mulatságot.

A felsősök farsangi bálja a jelmezversennyel kezdődik. A megjelenített alakok a felsősöknél is igen változatosak, közöttük a mesebeliek már egy kicsit háttérbe szorulnak. Főként a média, a film, a mindennapi élet, a különféle történelmi korok egy-egy szereplőjét alakítják. Nagy örömünkre minden évben egyre több tanuló öltözik ötletesnél ötletesebb jelmezbe.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy olyan osztályfőnökeik vannak, akik velük együtt mókáznak. Néhány évvel ezelőtt Baksa Péter tanár úr egy kórházi, Gellér Feri bácsi és osztálya egy őskori jelenetet adott elő. Ettől aztán mások is kedvet kaptak, így öltözött be Csutak Zsuzsa tanárnő Szörnyellának, tanítványai pedig a 101 kiskutyának. Az idén is kitettek magukért. Zsuzsa néni most Zeuszt, a görög főistent alakította, diákjai pedig a különböző görög isteneket. Szitáné Pintér Erika tanárnő és diákjai a veresegyházi asszonykórusként, Fegyveres Lászlóné, Gitta néni börtönőrként, tanítványai pedig az „iskola rabjai”-ként vonultak föl.